Magyar Tea Projekt – beszámoló az első évről

– 2019-es bejegyzés –

Túl a tea próbatermesztésének első évén rengeteg érzés kavarog bennem, amiket szavakba sem tudok önteni. Hogy mit adott ez az év? Rengeteg tanulságot, kudarcot és sikert, bánatot és örömöt. Kész érzelmi hullámvasút volt ez az év! No de senki nem mondta, hogy könnyű lesz teát termeszteni Magyarországon, tudom, és vállaltam minden örömével és nehézségével együtt.

A kezdetek:

2018. július 13-án ültettük el az első 502 db teacserjét, ami, nem más, mint a Kínában őshonos teacserje- a Camellia sinensis. Amit még SOHA SENKI nem próbált meg előttem termeszteni Magyarországon. Ezt, hogy pontosan milyen növényről van szó, azért szeretném az elején tisztázni, mert a teaprojekt kapcsán sokan arra gondolnak, hogy már régóta lehet teát termeszteni, hisz ott van a hárs, vagy csipkebogyó, vagy más növény, ami ezer éve van Magyarországon. Igen, tudom, hogy van, és igen, tudom, hogy azokból is lehet teát, vagyis főzetet készíteni, jól ismerem a gyógynövényeket is, de itt most nem erről van szó. Hanem a Kínából származó teacserjéről, annak egy holland nemesítésű, hidegtűrő változatáról, amiből zöld teát, vagy fekete teát készíthetünk.

Szóval barátainkkal elültettük őket, tőzeggel kevert talajba,20 cm tőtávolságra, bízva benne, hogy így jó lesz, lévén, hogy nem nagyon van kitől tanácsot kérni ebben a témában. Majd csatlakozott még néhány lelkes- bátor tearajongó is, akikre mérhetetlenül büszke vagyok, így az útmutatásommal/segítségemmel lett kis teakert Galgahévíz mellett Nagymaroson, Pilismaróton, Kaposfőn, Szentendrén, Alsónémediben, Kecelen és Dabason is.

 

A nyár és az ősz csodásan telt, felülmúlta a tea minden reményemet, mindegyik megfogant, és hajtott, zöldellt üdén, gyönyörűen! Boldogságom határtalan volt. Majd ősszel a legtöbb kertben virágzott is, ami maga volt az álom! Tudni kell, hogy a tea októbertől februárig virágzik, és a teatermesztő ázsiai országokban leszedik, ledobálják a virágokat, hogy ne vegye el az energiát a növénytől, hanem hajtson még, és adjon még 1-2 szüretet. Kár érte, hiszen a teavirágnál nincs szebb! Hófehér, törékeny virága van, sárga középpel, az illata pedig a jázmin virághoz hasonló, intenzív, édeskés illat! Mesés, tényleg. Engem maga a virágzás olyan földöntúli boldogsággal töltött el, amit sokan nem értenek, de ez egy pozitív visszajelzés volt a növény részéről, hogy igen, jól érzem magam, életerős vagyok, hiszen virágzom, amikor kell.

Hosszú, enyhe novemberünk volt, amikor hajtott a tea, habár már rég „pihennie„ kellett volna, majd hirtelen berobban a december hatalmas hóval! A friss hajtások rögtön lefagytak, de ez várható volt, és nem is aggódtam, hisz az volt a lényeg, hogy a szára, a növény töve ne fagyjon el. Ahol tudtuk, fóliával vagy fólia-alagúttal takartuk a növényeket, máshol szalmával, fenyőkéreggel mulcsoztuk a töveket téli fagyvédelem gyanánt. És vártunk, vártam a tavaszt, de nagyon. És közben aggódtam a teákért, hiszen nagyon fiatal, 3 éves növényekről van szó.

 

Nehézségek:

Az volt a terv, hogy márciusban leszedjük a fóliát, kitakarjuk a töveket, picit visszametszük az elfagyott hajtásvégeket, és beindulhat a zöld növekedés, majd az első teaszüret. A teát ugyanis tavasztól kb októberig lehet szedni, mindig a felső, legfiatalabb leveleket, az úgynevezett csúcshajtásokat. Attól függően, hogy milyen hamar melegszik az idő tavasszal, 8-10 szedést terveztem. Sajnos, a tavaszi időjárás azonban nem állt mellénk, olyan hűvös és esős volt, ami nem kedvezett a teának. Emlékezz csak, még májusban is 10-12 fok volt nappal, és rengeteget esett az eső. A tea nem nőtt, nem hajtott. Sőt, a télen legyengült növénykék több helyen ilyenkor, tavasszal fagytak el.

 

Jött a mentőakció: a visszafagyott hajtásokat visszametszettük, a talajt savanyítottuk, a növényt tápoldatoztuk, hogy erősödjön és beinduljon végre a növekedés. A tavaszi, first flush szedésből készült magyar fehér teáról immár lemondhattam, amiért vérzett a szívem, és sok álmatlan éjszakát okozott. De erről szól a próbatermesztés, kellettek az adatok, a tapasztalatok, így feláll- koronát igazít- és megy tovább. Ugye, tudjátok? Szóval erősítettük tovább a növénykét, próbálgattuk a talajsavanyító módszereket, teszteltük a tápoldatokat, végeztünk mindenhol talajvizsgálatot, kiutaztam Skóciába tanácsadásra és továbbképzésre (erről írok még beszámolót hamarosan), és végül március helyett május végén tudtuk elkezdeni a leveleket szedni.

 

Hogy megmaradt-e minden teakert? Nem egészen… Egyet teljesen fel kellett számolnunk, mert 30-40%-a elfagyott, bár ott a barack is lefagyott teljesen, annyira hideg, fagyzugos, szeles volt a kert. Itt a megmaradt növényeket felszedtük, és cserepekbe ültettük, és már szépen nőnek, hajtanak, erősödnek. Cserépben lesznek átteleltetve, és tavasszal kerülnek majd egy védettebb kertbe.

Három kertben pedig vissza kellett majdnem talajszintig metszeni a teákat, mert ott a teteje fagyott el, de a tövek épek maradtak, zöldek, és már hajtanak. Persze sajnos itt is veszítünk egy évet, mert nem merjük szedni a leveleket, erősödnie kell a kis növényeknek, és majd jövő nyáron fogjuk szedni.

Így maradt 4 kert, ahol tudunk szedni, plusz kettő újat telepítettünk idén, már sokkal több tapasztalattal és nagyobb tudással, Maglódon és Esztergomban.

 

Akik idén csatlakoztak a projekthez, már sokkal több segítséget kapnak tőlem, és egy év múlva pedig még több adatom, tudásom lesz, így egyre könnyebb lesz. De a kezdeti nehézségeket nem lehetett megúszni, sajnos.

 

Sikerek:

1, És hogy mi ad erőt, motivációt? Természetesen a sikerek. Amit tudok idén szedni, feldolgozom, leszárítom én magam, és a teakóstoló workshopjaimon megmutatom a résztvevőknek, megkóstoljuk. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy tudunk kóstolni, tudjuk tesztelni a teát.

2, Akik eddig örökbefogadtak teacserjét, (Fogadj örökbe egy teacserjét keretében, ITT olvashatsz róla) így támogatva a tea projektet, idén már személyesen eljöhetnek a kertbe egy teakóstolóval egybekötött sétára. Remélem, örömmel kóstoljátok majd a teámat, és ezúton is nagyon köszönöm a támogatásotokat!

 

3, És még egy nagy sikerről is beszámolhatok: az első szedésekből éppen 502 g szárított zöld tea lett, ami elegendő volt arra, hogy a Herbarting egy antioxidánssal teli, nyári, zöld teás arckrémet és szemkörnyék ápolót készítsen belőle. Hogy miért a korai szedésből? Mert a tavaszi-nyár eleji levelekben található a legtöbb vitamin, ásványi- anyag és antioxidáns, és úgy gondoltam, egy ilyen úttörő, magyar teás natúrkozmetikum megérdemli a legjobb alapanyagot! A krémekről ITT olvashatsz, és meg is vásárolhatod őket. Figyelem, limitált kiadás!!!

 

4, Sikerként élem meg azt is, hogy dísznövényként viszont remekül helytáll a növény. Cserépben, lakásban tartva meghálálja a gondoskodást, és októbertől egészen február végéig hozza az illatos, gyönyörű virágait, a legszebb dísze a lakásnak egész télen! Ha nincs kerted, akkor is érdemes egy cserepest beszerezned, és a lakásban gondoznod, nevelgetned (ITT tudsz rendelni).

 

Hogyan tovább?

Folytatom a kísérletezést, vizsgálom tovább a növény igényeit, több ötletem van még termesztéstechnológiára. És szeretném minél közelebb hozni a teát hozzád, teakedvelőhöz is, ezért már készül a bemutató teakertem, a Kamélia kert, ahol te is láthatod majd, hogy néz ki egy teakert, hogyan lesz a növényből tea, melyik részét szedjük, egyszóval megmutatom a tea útját a cserjétől a csészéig.

A kert nyitása 2021 május végén várható, mert RENGETEG munka van még vele, de azonnal szólok, amint elkészült, és várlak szeretettel a megnyitóra. – azóta megnyílt a teakert, ITT olvashatsz róla (a szerk.) –

Addig is teázz sokat, ezzel is támogatva a teakultúrát, és figyeld a magyar tea sorsát.

Mert teázni jó!

 

 

Oszd meg facebookon a cikket