Mi történik egy tea workshopon?

Hogy kell elképzelni egy teakóstolót, ha még sosem voltál?

A tea workshop- szerelem nálam még Londonban kezdődött. Egy elegáns, igazi brit környéken, a High Street Kensingtonon lévő teaszaküzletben dolgoztam, ahová csupa posh angol hölgy és úriember járt vásárolni. Tudjátok, azok a klasszikus, régimódi brit, kalapos hölgyek, akik megszóltak, ha a 7-es számot áthúztam, mert szerintük azt nem úgy kell írni (angolul valóban nem ) 🙂

 

Egyszer még Brian May (Queen basszusgitárosa, ha nem ugrana be!) is besétált az üzletbe, és a tanácsomat kérte, hogy ebben az őszi, ködös időben milyen teát javasolnék neki. English rose nevű, rózsás fekete teát adtam el neki, sose felejtem el.

 

 

Szóval itt kezdődött minden. Egyre többször kérték a vásárlók a tanácsunkat, kóstoltak teákat mielőtt vásároltak. Ezért a manageremmel elkezdtünk hetente egyszer kis teakóstolókat tartani a vásárlóknak, péntek délutánonként. Amiből egyszer csak hirtelen teaclub lett. Imádták a vásárlóink, és én is. Nagyon sokat adott hozzá a munkánkhoz, hogy teremtettünk alkalmat a közös kóstolásnak, a beszélgetésnek.

El is határoztam, ha egyszer hazaköltözöm Magyarországra, ilyen teaklubot mindenképp szeretnék!

   

 

Hat év londoni élet után haza is költöztem, és teaházam ugyan nem lett, de immár 8 éve szervezem és tartom az én kis teaklubomat. Havonta kétszer, tematikus teakóstolót szervezek, ahol 8-10 fővel, vezetett téma szerint , együtt megkóstolunk 5-6 különleges, minőségi teát. 

 

A kóstoló lényege a finom teákon kívül az eszközhasználat és az aktivitás a résztvevők részéről. Mindenki kap ugyanis kínai (kungfu teaszertartáshoz használt) teakészítő eszközöket, amivel saját maga készíti el a kóstolt teákat. Azt tapasztalom, így sokkal nagyobb élmény, mint „csak” megkóstolni a teákat. Egész más világba repít. Majd átbeszéljük, kielemezzük a kóstoltakat, és mindenki választ kedvencet, amit vissza is kóstolhat bármennyiszer.

A workshop lényege, hogy begyakorold a mozdulatokat, a szükséges tealevél mennyiséget, víz hőfokot, áztatási időket, hogy a kóstoló után otthon is bármikor minőségi teát készíthess. Hiszen néhány alapszabály betartásával minden teából könnyedén kihozhatod a maximumot, és a workshop végére klasszisokkal jobb teát fogsz tudni készíteni, mint azelőtt.

 

Bónusz a workshop végén.

Hogy legyen is mivel gyakorolnod, vagyis folytatnod az otthoni teázást, a workshop végén elkészíthetsz egy saját teakeveréket az általam biztosított, kb 20 összetevőből. Ezt nagyon szoktátok szeretni, nekem pedig öröm nézni, ahogy a résztvevők gyermeki lelkesedéssel alkotnak, és kevernek, illatolnak és csomagolják a saját teájukat.

   

Ha kedvet kaptál egy teaworkshophoz, találkozzunk a következő eseményeim egyikén, vagy vásárolj utalványt, amelyet egy évig bármelyik workshopomra beválthatsz.

 

Addig is: teázz sokat!

 

Oszd meg facebookon a cikket