Mit tegyél, ha megérkezett a teacserjéd?

Szeretnél saját teacserjét nevelni otthon? Jó hír, hogy a Camellia sinensis, vagyis a teacserje, csodálatosan növekszik cserépben is, vagy akár kertbe kiültetve, ha megfelelően gondozzuk. Ebben a blogbejegyzésben megosztok veled néhány hasznos tippet, hogy hogyan neveld és gondozd teacserjédet otthon.

 

Vagy már meg is érkezett hozzád? Gratulálok, teacserje tulajdonos lettél!

Íme néhány alapvető tipp, hogy mit tegyél, miután kibontottad a kartondobozból.

1.Először is: vedd le a zacskót a cserépről, majd locsold meg. Igaz, egy nap alatt házhoz visszük, de biztosan meghálálja, ha rögtön kap vizet.

 

2. Átültetés: ültesd át amint tudod, de néhány napon belül mindenképp.

2/a: Ha lakásba szánod:

A tea a savas földet szereti, ezért mindenképp vegyél egy zacskó rododendron vagy azálea földet (pH-ja 4,5 -5,5, ezt a számot keresd a csomagoláson). Fontos, hogy a föld laza legyen, hogy a gyökerek jól szellőzzenek és könnyen fejlődjenek. Valamint vegyél egy 20-25 cm átmérőjű cserepet is. Óvatosan szedd ki a növényt a régi cserépből, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg a gyökereket. Helyezd az új cserépbe, és töltsd fel friss, savanyú földdel, majd alaposan locsold meg.

Így elegendő lesz 2 évente eggyel nagyobb cserépbe átültetni, de szintén friss, savanyú virágföldbe.

   

 

2/b: ha kertbe ülteted:

áss nagyjából kétszer akkora ültetőgödröt, mint amekkora most a cserép, béleld ki savanyú virágfölddel (lásd fentebb), majd ültesd el a növényt, ugyanolyan mélyre, ahogy a cserépben volt. Tehát ügyelj arra, hogy ne kerüljön mélyebbre, de szabadon sem maradjon a gyökérnyak. Pont ugyanolyan mélyre a legjobb.

Ültetőgödörbe én szoktam szórni egy csipetnyi mikorrhiza gomba készítményt is, ami segít a gyökérzet növekedéséhez, hogy több vizet, tápanyagot tudjon felvenni.

Ültetés után alaposan öntözd be, akár egy vödörnyi vizet is rá lehet önteni, hogy a gyökérzet minél mélyebbre mosódjon le a talajba.

 

3. Hová kerüljön?

Ha lakásban :

A teacserje szereti a fényt, de a közvetlen, erős napsütéstől óvni kell, mert megperzselheti a leveleit. Az ideális hely egy világos, de részben árnyékos hely, például egy keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkány. A déli fekvésű ablakok esetében gondoskodj róla, hogy valamilyen módon szűrd a fényt.

Ha kertben:

mikor a helyét keresed, figyeld meg, eső után hol marad meg a tócsa a kertben. Oda NE kerüljön a tea, mert a pangó vizet nem bírja, a gyökér megfullad, a növény elpusztul. Tehát jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön, vagy ha kötött a talaj, nagyobb gödröt áss és cseréld ki a talajt az ültetés helyén.

Bírja a napot is, de a legideálisabb az lenne, ha délelőtt sütné a nap, délután pedig már félárnyékban, szórt árnyékban lenne.

 

4. Tőtáv: Ha több növényt vásároltál: 2-3 növény esetén ültesd őket csoportosan, 20-25 cm távolságra egymástól. Ha ennél többet vásároltál, lehet sorba ültetni őket, 30-35 cm távolságra, így majd idővel szép sövényed lesz.

 

5. Mulcs: ha fenyőkéreg mulccsal takarod a tövek körül a talajt, nem csak ritkábban kell locsolnod, a gyomtól is megvéded a talajt, és még savanyítja is a teanövény közegét. Mindenki csak nyer vele.

   

 

6. Öntözés: A teacserje folyamatosan nedves talajt igényel, de nem szereti a pangó vizet. Ezért fontos, hogy mindig tartsd enyhén nedvesen a földet, de ne hagyd, hogy a cserép alján víz álljon. Az öntözéshez használj lágy vizet, lehetőleg esővizet vagy felforralt, majd lehűtött vizet, esetleg szűrt vizet. Hetente egyszer-kétszer érdemes alaposan megöntözni, de figyeld a talajt, hogy ne száradjon ki teljesen.

 

7. Tápanyag- igénye: A tavasztól őszig tartó növekedési időszakban nagy a nitrogén -igénye, ilyenkor biztosíts rendszeres tápanyagellátást. Havonta egyszer használhatsz örökzöld növényekhez való tápoldatot, amely segít a növénynek egészségesen növekedni és fejlődni, de ha biokerted van, probiotikumos készítményekkel és csalánteás öntözéssel is egészségesen tudod tartani.

 

8. Metszés: A teacserje időnkénti metszést igényel, hogy megőrizze formáját és serkentse az új hajtások növekedését. A legjobb idő a metszésre a kiültetést követő év tavasza, mielőtt a növekedési időszak megkezdődik. Metszd vissza a befelé növő, vagy a földre lelógó, túl hosszú hajtásokat, és távolítsd el az elszáradt vagy sérült leveleket.

 

Összefoglalva:

  • Ültetés: Tavasszal, május 15-e után, vagy ősszel, savanyú virágföldbe.
  • Átültetés: Kétévente, nagyobb cserépbe, friss savanyú virágföldbe.
  • Helyszín: Világos, részben árnyékos hely.
  • Öntözés: Enyhén nedves talaj, lágy vízzel.
  • Tápanyag: Havonta egyszer, örökzöld növényekhez való tápoldat.
  • Metszés: Tavasszal, hogy serkentsd az új hajtások növekedését.

 

Ezekkel az egyszerű lépésekkel teacserjéd egészségesen és szépen fog növekedni, és hamarosan saját tealevelekkel gazdagíthatod otthonodat. Ha bővebb útmutatásra van szükséged, esetleg egynél több teacserjét  ültetsz és a leveléből saját teát szeretnél készíteni, ajánlom az Így gondozd a teacserjéd című e-bookot, melyben minden információt részletesen megtalálsz.

Jó kertészkedést!

 

 

 

Oszd meg facebookon a cikket