Rooibos jegesen

Mi a rooibos? Tea vagy gyógynövény?

Dél-Afrika kincse, mondják. Sokan szeretik, mégis keveset tudnak róla.

Valójában nem tea, hanem egy vörös fokföldirekettye ( Aspalathus linearis) nevű kis cserjének a zsenge leveléből készült főzetet hívjuk rooibosnak. Vagyis gyógynövény. Az egész világon egyedül Dél-Afrikában terem, ott azonban a lakosok már évszázadok óta fogyasztják gyógynövényként teának, fűszereznek, sütnek, főznek vele.

Azonban más földrészen is egyre nő a rooibos tea népszerűsége, legnagyobb felvásárlója Hollandia, Németország, Japán és Amerika. Ennek az az oka, hogy teljesen koffeinmentes, tehát remek esti alternatívája a teának, ugyanakkor ásványi anyagokban gazdag (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz). Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma is, ezáltal lassítja az élettani öregedést, a csersavanyag-tartalma azonban minimális, így elkészítéskor sosem lesz keserű. Illata és íze is édesebb, mint egy fekete teának.

 

Édeskés ízének köszönhetően kiváló jeges tea alapanyag, de arra figyelj, hogy hidegáztatással készítsd el hozzá!

Nyaralásunk során meg szoktam kóstolni a helyi teákat is, így tettem legutóbbi olasz nyaralásunkon is. Mivel jó teákat nem találtam, jeges teákat kóstoltam. Legfinomabb egy rooibos-lime palackozott jeges tea volt, ezért azóta itthon is ez a kedvencem, csak én készítem el.

Így fogj hozzá, ha te is megkóstolnád:

– fogj egy üveg limonádés kancsót, tégy az aljára 2 csapott evőkanál szálas rooibos teát,

– önts rá 1 liter hideg vizet,

– tegyél bele friss mentaágat és 1-2 lime cikket,

– majd tedd hűtőszekrénybe 3-4 órára (vagy akár egész éjszakára).

Miután jól lehűlt, szűrd át üvegpoharakba, 1-2 jégkockát még dobhatsz bele. Ennél frissítőbb házi jeges teát nem fogsz idén készíteni!

Egészségedre!

 

Oszd meg facebookon a receptet