Süss- főzz teával!- avagy tea a konyhámban (is)

Tea a konyhámban. Sokszor hangsúlyoztam már, hogy a tea számomra sokkal több annál, mint hogy iszom naponta pár csészével. Nagyon sok területen hasznosítom, a konyhámban, a fürdőszobában, komposztálom, és még a lakásom éke is cserepes tea.

Most a kedvenc receptjeimet szedtem össze és mutatom meg neked.

Teljes menüsort főztem le szálas teákkal, próbáld ki!

   

    1. Zöld teás ramen leves

Hozzávalók:

  • 4 teáskanál natúr zöld tea (szálas)
  • 1 evőkanál reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál rizsbor ecet
  • 1 evőkanál light szójaszósz
  • 2 sárgarépa aprítva
  • 1 zacskó stir fry noodle tészta (ázsiai tészta)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 teáskanál koriander

Elkészítés:

Egy liter vízhez valók az összetevők. Forraljuk fel a vizet, lógassuk bele a zöld teát papír teafilterben, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, szójaszószt és rizsbor ecetet is. Alacsony lángon főzzük 10 percig. Ezután vegyük ki a zöld teát. Tegyük a vízbe az apróra vágott sárgarépát és a noodle tésztát. Főzzük további 2-3 percig, míg a tészta puha nem lesz. (én a sárgarépát roppanósan szeretem, ha puhára szeretnéd főzni, a legelején tedd bele a répát is).

Karikázott újhagymával és friss vagy szárított korianderrel tálaljuk.

 

    2. Fekete teában marinált csirkemell zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók:

  • 3 teáskanál fekete tea (szálas)
  • 2 egész csillagánizs
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál növényi olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 4 fél csirkemellfilé.

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk 4 dl vizet. Lógassuk bele a fekete teát egy papír teafilterben, meg az egész csillagánizst, és forraljuk 5 percig. Ezután vegyük ki a teát és a csillagánizst.

Adjuk a teás-ánizsos vízhez a szójaszószt, barna cukrot, növényi olajat, szezámolajat és a fahéjat. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten 10 percig.

Tegyük a megmosott csirkemell filéket egy nagy, visszazárható zacskóba, öntsük rá a teás-fűszeres páclevet és tegyük hűtőbe 1-8 órára, ízlés szerint.

Süthetjük a pácolt csirkét enyhén olajozott serpenyőben vagy grillen. 10-12 percig süssük mindkét oldalát, míg át nem sül.

Zöldséges kuszkusszal vagy friss salátával tálaljuk.

Köret:

Zöldséges kuszkusz:

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kápia paprika
  • maréknyi ceruzabab
  • 1,5 bögre kuszkusz
  • 1,5 bögre csirke alaplé

Elkészítés:

A vékony csíkokra vágott lilahagymát, paprikát, és az 1-2 centire vágott ceruzababot egy wok serpenyőben, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kuszkuszt, felöntjük az alaplével, és lefedve, lassú tűzön 10 perc alatt puhára főzzük.

  

 

Desszert receptet pedig ITT találod.

Oszd meg facebookon a receptet