Teát nem csak ősztől tavaszig lehet fogyasztani, sőt! Én kifejezetten javaslom a nyári teázást, akár melegen, akár hidegen. Tőlünk keletebbre a legnagyobb melegben is forró teát szürcsölnek, hiszen az lehűti a szervezetünket, nem izzadunk. Nálunk ez nem annyira szokásos (én is nyáron csak reggel kívánom a meleg teát, napközben már nem). Ilyen nagy melegben lássuk be, hogy mi, európaiak jobban kedveljük a hideg, hűsítő italokat.
De fontos: kánikulában kerüld a cukros, édes üdítőket, amitől csak még szomjasabb leszel, plusz rengeteg felesleges többletkalóriát lehet bevinni a szervezetbe az édes folyadékokkal, szinte észrevétlenül.
Válaszd inkább az egészséges teákat, hidegen is. Mutatom, hogyan készítsd el.
Két módja van, a klasszikus jeges tea, és a modern hidegáztatott, vagyis cold brew tea. Mindkettőnek van előnye, hátránya.
1. Jeges tea, a klasszikus
Ezt a hagyományos módszert inkább fekete teák esetében alkalmazd, igazi citromos, édes, hűsítő jeges tea abból készíthető. A lényeg, hogy kicsit erősebbre kell készíteni így a teát (hosszabb áztatással), mintha forrón innád.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál fekete tea (lehet Assam, Earl Grey, Keemun , Ceylon, a lényeg, hogy karakteres legyen)
- 1 liter víz
- 1 citrom
- egy evőkanál cukor vagy édesítő, vagy méz
- jégkockák
Lépései:
készíts egy erős fekete teát 5-6 perc áztatással a 2 evőkanál teából és egy liter forró vízből. Ízesítsd be a cukorral és a fél citrom levével. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ha lehűlt, egy másik kancsóba tegyél jégkockákat (kb félig), karikázd rá a citrom másik felét, és öntsd rá a lehűlt teát! Tálalhatod is!
Előnye: a klasszikus tea íz kedvelői imádni fogják. Emlékeztet a menzateára, csak kevesebb cukorral 😊
Hátránya: kell bele cukor (vagy eritrit), legalábbis javasolt, hiszen anélkül keserű lesz az erős fekete tea miatt.
2. Coldbrew, a modern
Nyáron kedvencem a coldbrew tea, ami annyit jelent, hogy egyből hideg vizet öntök a tealevelekre, és hosszan áztatom, hiszen a hideg vízben csak lassan oldódnak ki az ízanyagok. Általános receptként elmondható, hogy 1 liter vízhez használj 10 g (kb 2 evőkanál) szálas teát. Tedd a tealeveleket egy üvegkancsóba, öntsd fel hideg vízzel, és áztasd minimum 2 óráig. Fehér vagy zöld tea esetében akár egész éjjel, 8-10 óráig is ázhat. Másnap reggel szűrd le, és fogyaszthatod. Nem kíván semmilyen cukrot, ízesítőt, hiszen a hideg víz nem oldja a csersavat, nem lesz keserű a teád, kellemes, édeskés íze lesz.
Ettől függetlenül az ízesítésének lehetősége végtelen: tehetsz a kancsóba egy szelet sárgadinnyét, mangót, meggyet vagy pirosribizlit, de akár mentaágat, rózsaszirmokat, szárított bodzavirágot, citromkarikát is.
Bármelyik teatípussal jól működik, de legfinomabb szerintem a fehér tea, zöld tea és az oolong.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál szálas tea (legjobb a fehér tea, zöld tea vagy oolong, de gyümölcsteával is jól működik)
- 1 liter hideg víz
- ízlés szerint friss gyümölcsszeletek vagy mentalevelek
- üvegkancsó
Lépései:
a tealevelekre öntsd a hideg vizet, tehetsz bele gyümölcsöket, de natúr, ízesítetlen változatban is nagyon finom, édeskés, lágy tea lesz. Tedd a hűtőbe minimum 2, maximum 8-10 órára. Szűrd át és kész!
Előnye: egészséges, mert nem igényel édesítést, anélkül is édeskés, lágy ízű lesz a hideg vízben való áztatásnak köszönhetően. Sosem lesz keserű, hiszen a hideg víz nem oldja a csersavat, így elronthatatlan, nem tudod túláztatni. Ezért kezdő teakészítőknek is garantált a sikerélmény.
Hátránya: sokáig tart, mire elkészül (legalábbis minimum 2 óra kell hozzá, de az annyira nem sok, ha előre tervezünk).
Teázásra fel tehát, nyáron is! Sőt! Próbáld ki mindkét verziót, és ha van kedved, írd meg nekem, melyik lett a kedvenced!