Holland teakaland

-Teakert látogatás és városnézés egyben Európában? Igen! –

Már nem kell Ázsiáig utaznod egy jó kis teakalandért. Ha teázni szeretnél, de a városnézést sem veted meg, irány Hollandia!

Az európai teaprojekt Hollandiából indult, amihez én is csatlakoztam 2018-ban (erről már korábban itt írtam). Így jutottam el Hollandiába, a nemesítő kertészhez, Johanhoz és munkatársaihoz, ahol néhány napot csak a teának, teázásnak szenteltünk.

HOLLANDIA:

Már május van, mikor leszáll a gépem Eindhoven repülőterén. Mégis erős szél, eső és hűvös idő fogad. Otthon 26 fok van, nem hittem el, hogy itt valóban 12 fok lesz. Hiba volt, az előrejelzés nem tévedett.

A munka előtt van egy napom városnézésre. Bredában szállok meg, a környék legszebb városában, ami csodaszép, történelmi óvárossal, várral, hatalmas parkkal és végtelen, macskaköves sétálóutcákkal rendelkező kis városka. Hollandia szépsége magával ragad, a zöld parkok, a nagy séták, a finom sütik és forró italok feledtetik a rossz időjárást.

   

A TEASZEDÉS:

Másnap reggel 8-kor a kertészetben kezembe nyomnak egy fonott kosarat azzal a kéréssel, hogy menjek és szedjek le egy kiló tealevelet, amit aztán fel is fogok dolgozni! Hogy én??? Atyaég! gondoltam… életemben nem szedtem még teát! Ez egy teszt? Hogy tudom-e, mit kell szedni? És mennyi idő alatt kellene egy kg-ot leszednem? Egy levél nagyon könnyű, lehet ott ülök estig… Ilyen és hasonló gondolatok kavarogtam a fejemben, de annyira boldog és büszke voltam, hogy szó nélkül indultam a teasorok irányában.

Mondhatom, életem egyik legnagyobb élménye volt! Fújt a szél, hűvös volt, de fülig érő szájjal teleszedtem a két kis kosarat, ami nagyjából egy kilót nyomott. Egy óra alatt végeztem is, aztán következett a feldolgozás.

Az, hogy végül zöld tea, oolong vagy fekete tea lesz-e belőle, csupán a feldolgozás módján múlik. Én most a zöld tea készítését tanultam meg, az a legkevesebb lépésből álló feldolgozás, vagyis itt őrzi meg a tea leginkább a természetes, natúr ízét. Legközelebbi utamon az oolong és fekete tea készítését fogom gyakorolni, ami nagyon sok kóstolást és gyakorlást igényel.

   

 

TEA FELDOLGOZÁSA:

A feldolgozó szobában állt egy nagy wokhoz hasonlító „serpenyő”, amit felhevítettünk 220 fokra, majd minden zsiradék nélkül beletettük a leszedett, majd 1 órán át napon fonnyasztott tealeveleket. (a képen látható serpenyőbe maximum 7 kg tealevél fér, így igazán kézműves feldolgozásról beszélünk). Kesztyűt húztunk, majd bő 15 percig sodortuk, gyúrtuk a leveleket. Erre a folyamatra azért van szükség, hogy a sejtfalak felszakadozzanak, és kiszabaduljanak az illóolajak. Ez adja majd a tea aromáját. Hangos sercegés következtében fantasztikus, bódító illattal szabadulnak fel az illóolajok. Lenyűgöző élmény.

Miután minden zöld részt kiöltünk a levelekből, és ragad-tapad az illóolajnak köszönhetően, kézzel sodortuk a leveleket formára, majd röpke 10 órára a szárítóba toltuk.

   

 

TEAKÓSTOLÁS:

Az egész feldolgozás fantasztikus élmény volt, de a csúcspontja a munkák gyümölcse, az elkészült, friss és ropogós zöld tea kóstolása. Van abban valami egészen felemelő, mikor a saját kezed által szedett és készített teát kóstolod. Mindennél finomabbnak érzed!! De nyilván, ha nem lennék ennyire szentimentális, akkor is különleges élmény lenne, hiszen ennyire friss, fiatal zöld teát, ami előző nap (!) még a bokrokon volt, még sosem kóstoltam.

Folytatás következik jövőre az oolong és a fekete teák készítésének gyakorlásával! Az oktatóm, Anne, aki a holland cég teasommeliere, most képzi tovább magát Kanadában. Ott van ugyanis legközelebb tea sommelier master képzés. Nagyon hálás vagyok neki, hogy ezt a sok tudást, tapasztalatot hajlandó velem is megosztani és megtanítani mindenre,szükségem van ahhoz, hogy szuper teanagykövet legyek!

 

TERVEK:

Hamarosan indul a teaültetés Magyarországon is. Szeretném, ha minél több teakedvelőnek lehetne saját teanövénye, amiből ha nem is a teljes fogyasztását, de legalább annak egy részét fedezni tudja. Hiszen az általad termelt tea környezettudatos, fenntartható, vegyszermentes, és büszkeséggel tölt el, amikor fogyasztod.

 

NEMZETI TUDAT:

Tudod, mi a legnagyszerűbb? A holland lakosság annyira pozitívan fogadta a helyi teatermesztést!! Támogatják a projektet, sokat teáznak, a környékbeli kávézók, cukrászdák a holland teát kínálják vendégeiknek, otthonukban a helyi teát issza a lakosság, befektetnek az ültetvénybe, teljes mellszélességgel a projekt mellé álltak, ki-ki a saját lehetősége szerint.

Csak bízni tudok benne, hogy itthon is pozitív lesz a hozzáállás. Én már elkezdtem a munkát, most te jössz!

 

Oszd meg facebookon a cikket