Így indult a magyar teaprojekt

Új trend a láthatáron, tearajongók és hobbikertészek figyelem!

– Saját tea termesztése Magyarországon? Igen, már lehetséges! –

 

HOL TEREM A TEA?

Tudjuk, hogy a tea Kínából származik, ahol már több ezer éves hagyománya van a teakultúrának. Minden tea alapja a Camellia sinensis nevű teanövény, legyen szó zöld vagy fekete teáról, esetleg ízesített teákról, vagy blendekről, mint például az oly népszerű Earl Grey. Évente többször szüretelik a legfiatalabb leveleket, úgynevezett csúcshajtásokat, és csak a feldolgozás folyamatain múlik, hogy zöld vagy fekete tea lesz-e belőle.

Kína után több ország is próbálkozott, és foglalkozik teatermesztéssel, mint Japán, India, Kenya, Tajvan, Sri Lanka, újabban USA, Új- Zéland és Ausztrália. Európában azonban a Portugáliához tartozó, óceáni és szubtrópusi éghajlatú Azori- szigeteken kívül még sehol nem sikerült teát termeszteni.

Egészen eddig!

A HOLLAND TEA

Egy holland kertész, tearajongó, Mr. Jansen 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerült is neki, a génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, elindítva ezzel az Európai Tea Projektet.

   

ÍGY LETTEM TEANAGYKÖVET

A projekt nem állt meg Hollandiában. Mr. Jansen elhatározta, hogy követőket keres Európa több országában, akik népszerűsítik magát a teanövényt, kipróbálják a teatermesztést a saját éghajlatukon, és népszerűsítik azt. Hiszen más élelmiszer kapcsán olyan sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Akkor miért kellene minden teát a világ túloldaláról szállítani? Hiszen a felnőtt lakosság 80%-a legalább hetente egyszer fogyaszt teát. Környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával, vagy legalábbis ha a teafogyasztásunk néhány %-át megoldanánk hazai, saját teával, már tennénk valamit a saját környezetünk védelméért.

Ez az általa nemesített tea bírja az európai klímát, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeljük szabadföldi termőterületen, vagy akár cserépben a hátsó kertben, balkonon, vagy a lakásunkban.

Ehhez a küldetéséhez keresett több európai országban teanagyköveteket, akik segítik az adott országukban népszerűsíteni a projektet. Mivel eredeti végzettségem kertészmérnök, értem a tea hátterét, termesztését, engem keresett meg, hogy vállalnám-e a magyarországi teanagykövet szerepét. Boldogan vállaltam, hiszen tearajongóként és környezettudatos kertészmérnökként maximálisan egyetértek és tudok azonosulni a teaprojekt küldetésével.

Hiszem, hogy ha közelebb hozom magát a növényt a fogyasztókhoz, bemutatom, miből is lesz a tea, mely részét szedjük és dolgozzuk fel, mennyi munkával és fáradozással jár, hogy egy csészéhez elegendő tealevél az asztalunkra kerüljön, többen megkedvelik a teát, és talán többet is fogyasztanak majd. Ami végül nekik lesz jó, hiszen a tea nagyon egészséges, tiszta ital.

 

A FELHÍVÁS – A TE TEÁD

Képzeld csak el. Lusta, ráérős vasárnap reggel van. Pizsamában innál egy csésze teát. Odalépsz az ablakodhoz, lecsíped a cserépben lévő teanövény felső 2 levelét a fiatal rüggyel együtt, szobahőmérsékleten megszárítod, és már készítheted is a te saját termesztésű teádat. Nem fantasztikus? Szerintem az! Persze teaházat azért még ne nyiss: egy cserép teanövény évente 10 csésze teát tud adni.

Ha szeretnél te is teanövényt a kertedbe vagy lakásodba, amelyből akár saját teát is készíthetsz, várom jelentkezésedet. Írj nekem marianna@kameliakert.hu címemre.

 

 

Oszd meg facebookon a cikket