HYGGE – avagy boldogság télen is, fillérekből

A téli, sötét és hideg hónapok sokakat lehangolnak, pedig ennek nem kell így lennie, hiszen a tél is csodálatos, csak észre kell vennünk. Ez nem mindig könnyű, tudom, főleg a karácsonyi fényáradat és csillogás után, de egy kis tudatossággal a januári hétköznapokban is meg lehet találni a téli hygge* életérzést, hiszen olyan sok apró boldogság létezik!

Lessünk el néhány tippet az északi népektől, akik néhány felmérés szerint épp a telet szeretik legjobban.

Ezek olyan tippek, amik nem pénz kérdése, nincs különösebb anyagi vonzata, könnyen elérhetőek bárki számára.

 

 

Hogyan csináld? Íme az én személyes kedvenceim:

 

  1. Erdei séta

Hideg ellen fel lehet öltözni. Ha nem esik, elő a túrabakancsot, és irány a természet! Ha még a nap is kisüt, légy extra hálás. De az erdő mindig gyönyörű. A fák sokasága megnyugtat, és előcsalogatja gyermeki énünket: megölelhetünk egy fát, egyensúlyozhatunk kidőlt fatörzseken, gyűjtögethetünk lehullott terméseket, ami aztán kis tálkába téve az otthonunkat díszíti tovább.

 

  1. Ha hull a hó

Ha esik a hó, azonnal menj ki az utcára! Mindegy, hogy egyedül vagy, kollégákkal, vagy családoddal, ne hagyd ki a friss hó csillogását és ropogását a talpad alatt. Találj rá alkalmat, hogy kimehess. Gyúrj hógolyót, építs mini hóembert, csinálj hóangyalt, élvezd, hisz mostanában olyan ritkán esik a hó.

 

 

  1. Közös sütemény sütés

Ha hideg van, egy okkal több, hogy bekapcsold a sütőt. Jöhetnek a nagyi sütireceptjei! Mindegy, hogy egy hatlapos bonyolult sütiköltemény, vagy egy egyszerű muffin készül, lényeg, hogy együtt süssétek a családdal, szeretteiddel, gyerekekkel. Sütés közben a házat belengi a kellemes édes illat, a konyhában pedig finom meleg lesz, és már jön is a hygge boldogságérzés.

 

  1. Esti filmnézés + popcorn

Megvan annak is az előnye, hogy korán sötétedik, és hosszabbak az esték. Jöhetnek a családi filmnézések. Készíts popcornt, vagy házi sós ropogtatnivalót, és kezdődhet a moziest. Bátran vedd elő gyermekkori kedvenc filmjeidet és nézd újra. Mutasd meg szerelmednek, gyerekeidnek is, hogy te mit szerettél nézni gyerekként.

 

  1. Gyertyafényes fürdő

Egy hideg vagy fárasztó nap után a forró fürdő az, amire leginkább vágyunk. Tegyük élménnyé. Gyertyák a kád szélén, illóolaj vagy fürdősó a vízbe, pakolás az arcra, lágy, halk zene és egy pohár bor. Ugye máris érzed a pihentető hatást?

 

  1. Forró teát a csészébe!

Örök kedvenc és biztos siker a forró, fűszeres tea. Elő a téli fűszerekkel, jöhet bármi, ami melengető: fahéj, gyömbér, kardamom, rózsabors, szegfűszeg, narancshéj, citromkarikák. Készíts egy kancsó fekete teát, és áztass benne 2-3 féle, tetszőlegesen kiválasztott téli fűszert 5 percig. Ilyenkor nem tilos egy kanál mézzel vagy cukorral is édesíteni, sőt! Ülj ki vele az ablakba, és érezd a hálát, amiért meleg otthonod van, tető a fejed felett.

Ha pedig prmium chai teakeverékeket szeretnél kóstolgatni, az új CHAI BOX válogatás épp neked való!

 

Hidd el, minden évszaknak megvan a maga szépsége. Próbáld meg élvezni, és ne csak azzal teljen el a tél, hogy a tavaszt várod.

 

*A hygge (ejtsd: hügge) dán szó, olyasmit jelent, hogy boldogan, elégedetten, kényelmesen éljük életünket, megtalálva a természet adta szépségeket és lehetőségeket. Ők már csak tudják, hisz Dánia a világ egyik legboldogabb országa.

Oszd meg facebookon a cikket