A chai fűszeres teát jelent, aminek az alapja fekete tea, olyan melengető, antibakteriális, téli (és ajurvédikus) fűszerekkel ízesítve, mint a kardamom, a szegfűszeg és a gyömbér.
Fogyaszthatod önmagában is, 95 fokos vízzel leöntve, 2-3 percig áztatva, vagy készíthetsz belőle chai lattét, ami simán lehet a reggeli italod egész télen.
Most az általam kipróbált számos recept közül a legjobb chai latte receptet osztom meg veled.
Hozzávalók:
1 evőkanál CHAI szálas tea
1 dl tej (lehet növényi tej is, de ez most kivételesen tehéntejjel az igazi, abból is a magasabb zsírtartalmúakkal)
2 dl víz
2 evőkanál barna cukor.
Elkészítése:
Forrald fel a víz és tej keverékét, majd forráspontnál tedd bele a fűszeres szálas teát, és húzd le a tűzről. Lefedve áztasd 5-10 percig, majd szűrd át, és keverd el benne a cukrot. Két üvegpohárban vagy bögrében tálald. (két adag lesz belőle)
vagy:
Az alapteát te magad is elkészítheted, ha csak natúr fekete teád van otthon. Ez esetben használd az Assam teát, azzal a legfinomabb. Néhány téli fűszert, például egy fahéjrudat, pár kardamom magot, és 2-3 szelet gyömbért törj kicsit össze mozsárban, főzd fel a vízben 8 percig, majd add hozzá a fekete teát, és főzd további két percig. Ezután szűrd át, és már csak a meleg tejet és cukrot kell hozzáadnod.
Hűvös, esős napokra ajánlom, nem csak átmelegít, de garantáltan jobb kedved lesz tőle!