Idd hidegen!- avagy készíts cold brew teát otthon

A teaworkshopjaimon gyakran hallom, hogy leginkább ősztől tavaszig teáztok, de nyáron, nagy melegben valahogy nem jut eszetekbe. Engem pedig ez mindig meglep, hiszen nyáron sokkal több variációt készíthetünk teára, mint télen.

1. Ihatjuk melegen, hagyományos módon elkészítve, hisz kánikulában pont a meleg ital hűsítő.

2. Ha ez nem megy, mert valahogy a forró tea nyáron nem a mi kultúránk része, lehet hidegen is készíteni a teát, hidegáztatással. Ehhez annyit kell tenned, hogy egy üvegkancsó aljára szórsz 1 evőkanálnyi szálas teát, felöntöd hideg vízzel, és hűtőbe teszed minimum 1,5 – 2 órára, vagy akár egész éjszakára. Ez a cold brew eljárás. Reggelre kész is a selymes, sosem keserű, hűsítő hideg teád. Elronthatatlan! Hogy miért? Mert a hideg víz nem oldja a csersavat, ami túláztatás esetén a tea keserűségét okozza. Ezt lehet ízesíteni friss gyümölccsel, tehetsz bele málnát, ribizlit, almaszeleteket, rebarbara szárat, vékony dinnyeszeletet, mentaágat, stb… A lényeg, hogy ha ízesíted, ezzel együtt áztasd a teát, hogy az ízek összeérjenek.

3. Harmadik variáció, hogy néhány egyszerű lépésben készíthetsz jeges tea koktélt!

Ehhez elkészíted az alapteát hagyományos módon és megvárod, hogy visszahűljön, vagy használhatsz cold brew teát is. A lényeg az alaptea elkészítése után jön! Összedobhatsz bármilyen teakoktélt néhány perc alatt, de a siker garantált lesz!

Amire szükséged lesz: egy üvegkancsó, jégkockák, a már elkészített hideg tea, szörp, gyümölcsdarabok, menta vagy citromfű ágak. A variációk száma végtelen!

Mutatok pár tippet receptkártyáimmal, de kísérletezz bátran, használd fel az otthon található fűszereket, gyümölcsöket, régebbi szörpöket, régi teákat…..

Lepd meg a családodat egészséges, finom hideg teákkal!

 

          

 

 

 

 

Oszd meg facebookon a receptet