Tea a konyhámban. Sokszor hangsúlyoztam már, hogy a tea számomra sokkal több annál, mint hogy iszom naponta pár csészével. Nagyon sok területen hasznosítom, a konyhámban, a fürdőszobában, komposztálom, és még a lakásom éke is cserepes tea.
Most a kedvenc receptjeimet szedtem össze és mutatom meg neked.
Teljes menüsort főztem le szálas teákkal, próbáld ki!
1. Zöld teás ramen leves
Hozzávalók:
- 4 teáskanál natúr zöld tea (szálas)
- 1 evőkanál reszelt fokhagyma
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál rizsbor ecet
- 1 evőkanál light szójaszósz
- 2 sárgarépa aprítva
- 1 zacskó stir fry noodle tészta (ázsiai tészta)
- 2 szál újhagyma
- 1 teáskanál koriander
Elkészítés:
Egy liter vízhez valók az összetevők. Forraljuk fel a vizet, lógassuk bele a zöld teát papír teafilterben, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, szójaszószt és rizsbor ecetet is. Alacsony lángon főzzük 10 percig. Ezután vegyük ki a zöld teát. Tegyük a vízbe az apróra vágott sárgarépát és a noodle tésztát. Főzzük további 2-3 percig, míg a tészta puha nem lesz. (én a sárgarépát roppanósan szeretem, ha puhára szeretnéd főzni, a legelején tedd bele a répát is).
Karikázott újhagymával és friss vagy szárított korianderrel tálaljuk.
2. Fekete teában marinált csirkemell zöldséges kuszkusszal
Hozzávalók:
- 3 teáskanál fekete tea (szálas)
- 2 egész csillagánizs
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál növényi olaj
- 1 teáskanál szezámolaj
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 4 fél csirkemellfilé.
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk 4 dl vizet. Lógassuk bele a fekete teát egy papír teafilterben, meg az egész csillagánizst, és forraljuk 5 percig. Ezután vegyük ki a teát és a csillagánizst.
Adjuk a teás-ánizsos vízhez a szójaszószt, barna cukrot, növényi olajat, szezámolajat és a fahéjat. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten 10 percig.
Tegyük a megmosott csirkemell filéket egy nagy, visszazárható zacskóba, öntsük rá a teás-fűszeres páclevet és tegyük hűtőbe 1-8 órára, ízlés szerint.
Süthetjük a pácolt csirkét enyhén olajozott serpenyőben vagy grillen. 10-12 percig süssük mindkét oldalát, míg át nem sül.
Zöldséges kuszkusszal vagy friss salátával tálaljuk.
Köret:
Zöldséges kuszkusz:
Hozzávalók:
- 1 fej lilahagyma
- 1 kápia paprika
- maréknyi ceruzabab
- 1,5 bögre kuszkusz
- 1,5 bögre csirke alaplé
Elkészítés:
A vékony csíkokra vágott lilahagymát, paprikát, és az 1-2 centire vágott ceruzababot egy wok serpenyőben, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kuszkuszt, felöntjük az alaplével, és lefedve, lassú tűzön 10 perc alatt puhára főzzük.
3. Earl Grey teás- áfonyás gyümölcskenyér
Egy igazán illatos, különleges, ám egyszerű teasütemény teakedvelőknek. Egy csésze Earl Grey teával kiváló uzsonna vagy vendégváró desszert.
Hozzávalók:
- 150 g növényi margarin
- 1 púpozott teáskanál Earl Grey szálas tea
- 200 g cukor vagy eritrit
- 2 tojás
- 1dl növényi joghurt
- 200 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- egy citrom reszelt héja
- 125 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy gyümölcskenyér formát. Ezután jöhet a tészta összedolgozása.
Egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a margarint és tegyük bele a tealeveleket egy papír teafilterben. (ha nincs teafilterünk, bele is szórhatjuk a teát, de akkor le kell majd szűrnünk). Vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre, majd 20 perc múlva távolítsuk el a teát.
Dolgozzuk össze a hozzávalókat (az áfonya kivételével) egy keverőtálban. A végén óvatos mozdulatokkal keverjük bele az áfonyát is, majd öntsük a már kibélelt gyümölcskenyér formánkba, és süssük 40 percig (tűpróba szükséges).
Ha kihűlt, áfonyával és egy kanál joghurttal tálaljuk.