Süss- főzz teával!- avagy tea a konyhámban (is)

Tea a konyhámban. Sokszor hangsúlyoztam már, hogy a tea számomra sokkal több annál, mint hogy iszom naponta pár csészével. Nagyon sok területen hasznosítom, a konyhámban, a fürdőszobában, komposztálom, és még a lakásom éke is cserepes tea.

Most a kedvenc receptjeimet szedtem össze és mutatom meg neked.

Teljes menüsort főztem le szálas teákkal, próbáld ki!

   

    1. Zöld teás ramen leves

Hozzávalók:

  • 4 teáskanál natúr zöld tea (szálas)
  • 1 evőkanál reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál rizsbor ecet
  • 1 evőkanál light szójaszósz
  • 2 sárgarépa aprítva
  • 1 zacskó stir fry noodle tészta (ázsiai tészta)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 teáskanál koriander

Elkészítés:

Egy liter vízhez valók az összetevők. Forraljuk fel a vizet, lógassuk bele a zöld teát papír teafilterben, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, szójaszószt és rizsbor ecetet is. Alacsony lángon főzzük 10 percig. Ezután vegyük ki a zöld teát. Tegyük a vízbe az apróra vágott sárgarépát és a noodle tésztát. Főzzük további 2-3 percig, míg a tészta puha nem lesz. (én a sárgarépát roppanósan szeretem, ha puhára szeretnéd főzni, a legelején tedd bele a répát is).

Karikázott újhagymával és friss vagy szárított korianderrel tálaljuk.

 

    2. Fekete teában marinált csirkemell zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók:

  • 3 teáskanál fekete tea (szálas)
  • 2 egész csillagánizs
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál növényi olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 4 fél csirkemellfilé.

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk 4 dl vizet. Lógassuk bele a fekete teát egy papír teafilterben, meg az egész csillagánizst, és forraljuk 5 percig. Ezután vegyük ki a teát és a csillagánizst.

Adjuk a teás-ánizsos vízhez a szójaszószt, barna cukrot, növényi olajat, szezámolajat és a fahéjat. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten 10 percig.

Tegyük a megmosott csirkemell filéket egy nagy, visszazárható zacskóba, öntsük rá a teás-fűszeres páclevet és tegyük hűtőbe 1-8 órára, ízlés szerint.

Süthetjük a pácolt csirkét enyhén olajozott serpenyőben vagy grillen. 10-12 percig süssük mindkét oldalát, míg át nem sül.

Zöldséges kuszkusszal vagy friss salátával tálaljuk.

Köret:

Zöldséges kuszkusz:

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kápia paprika
  • maréknyi ceruzabab
  • 1,5 bögre kuszkusz
  • 1,5 bögre csirke alaplé

Elkészítés:

A vékony csíkokra vágott lilahagymát, paprikát, és az 1-2 centire vágott ceruzababot egy wok serpenyőben, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kuszkuszt, felöntjük az alaplével, és lefedve, lassú tűzön 10 perc alatt puhára főzzük.

  

 

    3. Earl Grey teás- áfonyás gyümölcskenyér

Egy igazán illatos, különleges, ám egyszerű teasütemény teakedvelőknek. Egy csésze Earl Grey teával kiváló uzsonna vagy vendégváró desszert.

Hozzávalók:

  • 150 g növényi margarin
  • 1 púpozott teáskanál Earl Grey szálas tea
  • 200 g cukor vagy eritrit
  • 2 tojás
  • 1dl növényi joghurt
  • 200 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • egy citrom reszelt héja
  • 125 g áfonya (friss vagy fagyasztott)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy gyümölcskenyér formát. Ezután jöhet a tészta összedolgozása.

Egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a margarint és tegyük bele a tealeveleket egy papír teafilterben. (ha nincs teafilterünk, bele is szórhatjuk a teát, de akkor le kell majd szűrnünk). Vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre, majd 20 perc múlva távolítsuk el a teát.

Dolgozzuk össze a hozzávalókat (az áfonya kivételével) egy keverőtálban. A végén óvatos mozdulatokkal keverjük bele az áfonyát is, majd öntsük a már kibélelt gyümölcskenyér formánkba, és süssük 40 percig (tűpróba szükséges).

Ha kihűlt, áfonyával és egy kanál joghurttal tálaljuk.

Oszd meg facebookon a receptet

Megosztás itt: facebook