Szezonja van: fehér teák, zöld teák!

A tavasz kedvencei a fehér és zöld teák. Kínában és Japánban márciusban kezdődik a teaszüret a legtöbb ültetvényen, de mára már a nagyobb európai teakertekben , mint Portugáliában vagy Grúziában is elkezdték a tealevelek szedését az enyhe tavasz miatt.

A szüret kezdetét általában nagy ünnep ötvözi Ázsia-szerte, hiszen sok család megélhetését jelenti a teatermesztés, sok helyen first flush fesztivált is tartanak. De mi az a first flush?

first flush az év első teaszürete, amely általában korán tavasszal történik. Pontos időpontja országtól, térségtől és még a teafarmertől is függ. Néhány  teatermelő országban külön értékesítik az első flush-t, mert ezek a legjobb minőségű levelek, legédesebbek, lédúsabbak, legmagasabb hatóanyaggal bírnak, így gyakran a legdrágábbak is. A first flush teák frissességük és finomságuk miatt népszerűek.

FEHÉR TEÁK

Az első szedésekből, márciusban-áprilisban készülnek a legjobb fehér teák is.

Mi a fehér tea? Amikor a leszedett tealeveleket csupán leszárítják (gyakran napon szárítják), semmilyen más feldolgozási folyamaton nem megy át a levél, vagyis ezek a legkevésbé feldolgozott teák. Ennek köszönhetően a legmagasabb antioxidáns-tartalommal bírnak.

 

Ha egészséges teát szeretnél fogyasztani, igyál tehát fehér teát, pl a Yunnan tartományból származó prémium teát, amit nálam a webshopban is megtalálsz.

De nézzük, milyen fehér teák vannak még:

Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle): Ez az ezüst tűként is ismert fajta a legmagasabb minőségű fehér tea. Könnyű, virágos ízű és gazdag antioxidánsokban.

Bai Mu Dan (White Peony): Enyhébb ízű, keverve tartalmazza a leveleket és a rügyeket. Szintén gazdag antioxidánsokban és könnyedebb a karaktere.

Gong Mei: A Gong Mei szintén Fujian tartományból származik, és lágyabb ízű, mint más fehér teák.

Shou Mei : A Shou Mei teát már természetesen elszáradt levelekből és rügyekből készítik. Enyhe, gyümölcsös ízű és szintén egészséges.

ZÖLD TEÁK

A zöld tea szüretelése Kínában márciusban kezdődik és május végéig tart. Ezek a tealevelek is még rendkívül jó minőségűek, és az ezekből készült tea könnyedebb és aromásabb, mint a nyári levelekből készült tea.

Még mindig nagyon friss, üde teáról van szó, de már komplexebb az íze, mint egy fehér teának, hiszen itt már a tealeveleket gőzölik vagy sütik, majd sodorják, több illóolaj szabadul ki, összetettebb, bonyolultabb lesz a tea.

Frissítő, üde íze mellett számos pozitív hatása is van az egészségünkre.

Íme néhány érv a mindennapos zöld tea fogyasztás mellett:

Jótékony hatása az agyra: a zöld tea rendszeres fogyasztása javítja a memória működését és kutatásokkal bizonyított, hogy segít megelőzni az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását.

Egészséges vércukorszint: az italban található vegyületek segítenek fenntartani az egészséges vércukorszintet, különösen cukorbetegeknek ajánlott.

Magas koleszterin ellen: Napi két csésze zöld tea csökkentheti az LDL (“rossz”) koleszterin szintjét és emeli a HDL (“jó”) koleszterin szintjét.

Egészséges fogakért: A zöld tea elpusztítja a szájüregben található baktériumokat, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát.

Fogyókúra támogatása: A zöld tea segíthet csökkenteni a testzsírt és felgyorsítja az anyagcserét.

Hajhullás ellen: Az antioxidánsok a hajhagymákat erősítik, lassítva a hajhullást.

Fontos, hogy ízesítés, cukor vagy méz hozzáadása nélkül fogyasszuk a zöld teát, hogy a fent említett hatások érvényesüljenek.

 

Kínában számos zöld tea található, köztük talán legismertebb az enyhén füstös Gunpowder, ami apró golyókká sodort, pirított zöld tea. Ha szívesen megkóstolnád, nálam is meg tudod rendelni, itt: https://kameliakert.hu/termek/gunpowder-zold-tea/

Nézzük még meg, milyen zöld teákat érdemes még megkóstolni ezen kívül:

Longjing (Sárkány Kútja): Kína Zhejiang tartományából származik. Kézzel készül, kimagasló minőségű és enyhe, tiszta ízű. A legjobb Longjing többször is forrázható.

Yunnan Mao Feng: Kína tíz legjobb zöld teája között tartják számon. Enyhe illatú, élénk sárgás-zöldes színű főzetű.

Chun Mee: közkedvelt kínai zöld tea ez is, virágos és fanyar egyszerre.

 

Ami a legfontosabb viszont, akár fehér teát, akár zöld teát választasz: az, hogy ne úgy készítsd el, mint egy fekete teát. Soha ne használj forró vizet, várj néhány percet,míg visszahűl, és maximum 75-85 fokos legyen a víz, amit a tealevelekre öntesz. Áztatási idő is rövidebb, mint a fekete teák esetében. Fehér teát maximum 3 percig, kínai zöld teát 2 percig, japán zöld teát pedig maximum 1 percig áztass. Így nem lesz keserű, túláztatott, csersavas a teád, hanem élvezheted a kellemes, virágos, olykor algás, finoman fanyar ízjegyeket.

Ha bizonytalan vagy, hogy melyik teát hogy érdemes otthon elkészíteni, gyere el a következő workshopomra, ahol lépésről lépésre átbeszéljük az otthoni teakészítés szabályait: WORKSHOPOK ITT!

 

Teázz rendszeresen, teázz velem!

Oszd meg facebookon a cikket