Teázz otthon- avagy a világ teái fotelből

 A világ legérdekesebb teái.

 

Ahány nép, annyi tea, hiszen ezt a különleges italt minden nemzet a maga íze és lehetőségei szerint alakította. Ezért most arra buzdítalak, hogy – ha csak teheted – menj, és járd be a világot. Legalábbis képzeletben, otthonról, egy meghitt teasarokból, vagy fotelből. Ehhez pedig elmondom, hol milyen teát isznak a különböző nemzetek.

 

Ízesítve vagy ízesítés nélkül igyuk a teát?

Teaworkshopjaimon ízesítés nélkül kóstoljuk a teákat, hiszen azt vallom, hogy így érezhetjük ki legjobban a teák valódi ízét, finom aromáit. Ez néha a vendégeimnek elsőre furcsa, mert teljesen elszoktunk attól, hogy az italokat önmaguk természetében ismerjük meg. Nálunk, Magyarországon még mindig sokan citrommal és cukorral (barna cukorral, nádcukorral vagy mézzel) isszák a teát. Az angolokról pedig tudjuk, hogy ők tejjel is megbolondítják azt. (Lejjebb megtudhatod, miért.)

Elsőre tehát lehet, hogy szokatlan lesz az ízesítés nélküli tea, de ha jól van elkészítve, nincs túláztatva, felfedezhetjük magának a növénynek az aromáját is az ízlelőbimbóinkon. Néhány alkalom után már érzékeljük a tea virágos vagy gyümölcsös, netán földes jegyeit, és akkor érzünk rá igazán a valódi teafogyasztásra. De vajon tényleg az a valódi?

 

Hogyan isszák mások a teát?

A teázásnak nagyon régi hagyományai vannak, és ezek országonként, népenként eltérőek. Függetlenül attól, hogy a workshopokon az ízesítetlen teát részesítem előnyben, feltétlenül javaslom, hogy legalább egyszer kóstold meg más országok helyi teasajátosságait is. Hogy hol hogyan isszák a teát? Mondom is:

 

Marokkó: mentatea

Ezt a teát a kínai Gunpowder zöld teából és friss mentalevelekből készítik külön szűréssel, rázogatással, leöntéssel. A folyamatot ráadásul többször is megismétlik, hiszen náluk a teának lelke van, ezért úgy is bánnak vele. Ízesítéshez feltört cukortömböket használnak, ezzel is őrizve az ősi hagyományt, amikor még nem létezett kiskanál. A marokkói mentatea emiatt kifejezetten szirupos, édes, ám egyszerre hűsítő és frissítő.

Otthon egyszerűen készíthetsz te is ilyen teát: áztass egy teáskanál Gunpowder zöld teát és néhány friss vagy szárított mentaágat 2 percig, majd szűrd le. Nyáron hidegen, ősszel- télen pedig forrón ajánlom!

 

India: masala chai

Masala chai annyit jelent: fűszeres tea (tehát a sok helyen olvasható chai tea helytelen kifejezés, hiszen maga a chai szó teát jelent!). Egy igen erős, élénkítő fekete teáról van szó, amely alapvetően Assam teából (nagy levelű, erős aromájú, Indiában termesztett tea) készül. A chai-t jótékony hatása miatt az ajurvédikus gyógyászatban is használják. Elkészítéséhez a fekete teán kívül különböző fűszereket (ánizs, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér stb.) és tejet (eredetileg bivalytejet) használnak.

Így készítsd el otthon: kaphatók már kész chai keverékek is, de ha magad kísérleteznél vele, akkor főzz fel egy evőkanál fekete tealevelet különböző téli fűszerekkel és cukorral, víz és tej keverékében, majd forrás után húzd le a tűzről, és lefedve áztasd még 5-10 percig (ízléstől függően). Eredeti recept szerint 1/3 tej és 2/3 víz arányában főzik fel a teát.

Inkább az őszi- téli hónapokban javaslom a fogyasztását, de esős, borongós napon bármely évszakban felvidít, átmelegít.

 

Törökország: forró almatea

Mondhatjuk a világ egyik legegyszerűbb teájának is, hiszen az eredeti változatban csak édes almadarabok vannak, amelyeket forró vízzel felöntenek. Ennek értelmében ez a tea nem élénkít (nincs benne semmilyen tein), viszont mindenképpen üdít. Sokan ma már ananászdarabkákkal és hibiszkusszal is megbolondítják, amellyel csak emelik a török almatea vitamintartalmát, s ezáltal az értékét is. Ha Törökországban nyaralnál, biztos, hogy lépten- nyomon forró almateával kínálnának!

De készíthetsz otthon is, a gyerekek imádni fogják: egy kancsóban vagy teáskannában készíts csipkebogyó vagy hibiszkuszteát (legjobb a kettő keveréke) és áztass bele szárított almaszirmokat is. Ha még almásabban szeretitek, egy deci szűrt almalevet önts a kancsó tartalmához. Így biztos, hogy jobban hasonlít az íze az eredeti török teához, és minden gyerek szeretni fogja.

 

Grúzia és környéke: fekete tea

Kinek ne ugrana be azonnal egy szamovár képe, ha Grúziára és a teára gondol. Valaha nem csak a volt Szovjetúniót, de Európát is elárasztotta a grúz fekete tea, sajnos azonban a Szovjetúnió összeomlásával a teatermesztés is eltűnt, a teagyárak elhagyatottak lettek.  Kb tíz éve azonban több kezdeményezés is indult vagy folyamatban van, melynek célja a régi teaültetvények újjáélesztése. Megéri, hiszen a grúz tea kiváló minőségű, gyümölcsös, testes, bársonyos, kissé fanyar, mégis üdítő teaital. Ízvilágában talán közelebb áll a kínai, mint az indiai teához.

A szamovár-elv, ha otthon is kipróbálnád: lényegében egy nagyon erős fekete teát főznek, 20 percen keresztül, amit egy forró vízzel teli edény tetején tárolnak, ez tartja melegen. És a forró vízzel hígítják az erős fekete teát, aszerint, hogy ki milyen erősen kéri.

 

Angolszász országok: fekete tea tejjel

Bár tudományosan már igazolták, hogy a tej megszünteti a tea antioxidáns hatását, az angolok mégsem válnak meg eme hagyományuktól. De miért is öntenek a fekete teához tejet? Van, aki szerint először a szegényebb réteg itta így a teáját, hogy spóroljanak a drága fekete itallal. Mások szerint La Fontain élettársa, Madame de la Sablière annyira féltette a porcelánjait, hogy a hőkiegyenlítés miatt először hideg tejet öntött, majd csak azután a forró teát. De hallottam már olyan magyarázatot is, hogy az előkelő réteg a tejjel fejezte ki, hogy neki még erre is futja a tea mellé. Mindegy, hogy mi az igazság, a lényeg, hogy az angolszász országokban mai napig tejjel isszák a fekete teát (az Earl Grey-t nem!) Igaz, én hat évig  éltem és dolgoztam Londonban, de nem tudtam megszeretni tejjel a teát, cikiztek is miatta a kollégáim rendesen 🙂

Ha otthon kipróbálnád: mindenképp ízesítetlen fekete teát válassz, mint az Assam, vagy Keemun teák. Tölts pici tejet a csészéd aljára, majd erre öntsd a forró teát. Gyönyörű a látvány, ahogy a két folyadék összekeveredik.

 

 

USA, bubble tea és teakoktélok

A bubble teák ma már itthon is elérhetők. Ugyan kissé borsos az áruk, de a tea maga nem az, hanem kifejezetten gyümölcsös, édeskés. Számos variációját kínálják már, nem mellesleg a látvány is megéri azt a kis többletkiadást. A bubble tea tipikusan amerikai ital, úgy is készülj rá. Egy kis csillogás, egy kis színvarázslat, furcsa pukkanó golyócskák, és egy picike ízléses giccs. Egyszer mindenképp próbáld ki.

Otthon ilyet nem tudsz készíteni, de teakoktélt annál inkább! Ha nekem utazni támad kedvem, (de nem tehetem meg, más-más okból), teakokélt készítek itthon, ezt hívom newyork-hangulatnak 🙂

Fekete teához jól illik a whiskey vagy a fűszeres, barna rum, gyümölcsteákhoz pedig a fehér  rum vagy a vodka. Ezeket még feldobhatod fűszerekkel, vagy fagyasztott gyümölcsökkel. Csak a képzelet szab határt!

Az én kedvencem: Piros kedvenc gyümölcstea hidegen, 2 cl fehér rum, sok-sok gránátalmamag!

 

 

Teázz te is otthon! És számolj be nekem és az olvasóknak az élményeidről a Facebook vagy Instagram oldalamon. Ha posztolsz, kérlek használd a #teázzotthon vagy #avilágteáifotelből hashtaget.

Ha pedig még többet szeretnél megtudni a teák világáról, iratkozz fel a hírlevelemre a honlap alján!

 

Oszd meg facebookon a cikket