A matcha a legegészségesebb tea- halljuk gyakran a jelzőt
De mitől egészségesebb, mint bármelyik más zöld tea?
Levelei ugyanolyan teacserjéről származnak, mint más japán zöld tea, csak itt az a különbség, hogy szedés előtt 3 héttel árnyékolják a növényeket. Erre úgy reagál a tea, hogy több klorofillt termel, tehát mélyebb, sötétebb zöld lesz a színe, ezzel együtt a levelek kisebbek, lédúsabbak, édesebbek maradnak. Csak a legszebb leveleket szüretelik le, majd gőzölik és szárítják őket. Szárítás után púderszerű, finom porrá őrlik, így vízzel keverve teljesen feloldódik. A szokásos, egész leveles teázással ellentétben tehát matcha tea esetén a teljes levelet elfogyasztjuk, így az összes jótékony összetevőjét, tápanyagát, vitaminokat, antioxidánst a szervezetünkbe juttatjuk.
Hagyományos teaáztatás során ezen beltartalmi értékeknek körülbelül 10%-a jut csak a szervezetünkbe, a matcha tea esetében pedig a 100 %. Ezért tartják a legegészségesebbnek.
Élénkítő hatású a magas koffeintartalma miatt, ezért teljes mértékben alkalmas a reggeli kávé kiváltására is. Japánban sokan isszák napi rendszerességgel.
De amiért én a legjobban szeretem az az, hogy nyári nagy melegben egy-egy hűsítő, jeges matcha teával simán kiváltom a desszertet, és még egészséges is.
Kedvenceim a jeges matcha latte és a matcha tonik, de készíthetsz belőle fagyit, turmixot, shaket is.
Kedvenc receptem:
- Jeges matcha latte
Készíts egy klasszikus matcha teát 2 g matcha por, és 1 dl nem túl forró, kb 80 fokos víz segítségével, a port keverd el a vízben csomómentesen. Habosíts fel egy 2,5- 3 dl-es üvegpohárban elemes tejhabosítóval 1 dl hideg tejet (növényi tejek közül zab és rizstejjel a legfinomabb), tegyél bele 2-3 jégkockát, és öntsd rá a matcha teádat. Kész is a hideg, frissítő, egészséges matcha lattéd. Forró nyári napokon a legfinomabb „kávé helyettesítő”!
- Matcha tonik
Bátrabbak matcha koktélt is készíthetnek belőle, tonikkal, uborka szeletekkel és némi friss bazsalikommal. Ne riasszon el az összetevők sora, nagyon finom lesz!
Így készítsd el:
Készíts 2 adag teát a fentebb leírtak szerint. Egy limonádés kancsóba önts fél liter tonikot, jégkockákat ízlés szerint, néhány uborkaszeletet (én hosszában szoktam vékonyan szelni), néhány friss bazsalikom levelet. Ha minden kész, mehet rá a 2 adag (vagyis 2 dl) elkészített matcha tea. Keverd össze, és tálald üvegpoharakban.
Vigyázat: ha fordítva készíted, vagyis a tonikot öntöd a matcha teára, nagyon felhabzik, kifut. Így én a matcha teát a tonikba sorrendet szoktam javasolni.
Lepd meg vele a barátaidat, vendégeidet, értékelni fogják!
Ha inkább közösen készítenéd el ezeket a frissítőket, vagy többet szeretnél a matcha teáról megtudni, jelentkezz az október 1-i Matcha workshopra:
https://kameliakert.hu/events/matcha-workshop-3/