Matcha tea, jegesen

A matcha a legegészségesebb tea- halljuk gyakran a jelzőt

De mitől egészségesebb, mint bármelyik más zöld tea?

Levelei ugyanolyan teacserjéről származnak, mint más japán zöld tea, csak itt az a különbség, hogy szedés előtt 3 héttel árnyékolják a növényeket. Erre úgy reagál a tea, hogy több klorofillt termel, tehát mélyebb, sötétebb zöld lesz a színe, ezzel együtt a levelek kisebbek, lédúsabbak, édesebbek maradnak. Csak a legszebb leveleket szüretelik le, majd gőzölik és szárítják őket. Szárítás után púderszerű, finom porrá őrlik, így vízzel keverve teljesen feloldódik. A szokásos, egész leveles teázással ellentétben tehát matcha tea esetén a teljes levelet elfogyasztjuk, így az összes jótékony összetevőjét, tápanyagát, vitaminokat, antioxidánst a szervezetünkbe juttatjuk.

Hagyományos teaáztatás során ezen beltartalmi értékeknek körülbelül 10%-a jut csak a szervezetünkbe, a matcha tea esetében pedig a 100 %. Ezért tartják a legegészségesebbnek.

Élénkítő hatású a magas koffeintartalma miatt, ezért teljes mértékben alkalmas a reggeli kávé kiváltására is. Japánban sokan isszák napi rendszerességgel.

De amiért én a legjobban szeretem az az, hogy nyári nagy melegben egy-egy hűsítő, jeges matcha teával simán kiváltom a desszertet, és még egészséges is.

Kedvenceim a jeges matcha latte és a matcha tonik, de készíthetsz belőle fagyit, turmixot, shaket is.

 

Kedvenc receptem:

  1. Jeges matcha latte

Készíts egy klasszikus matcha teát 2 g matcha por, és 1 dl nem túl forró, kb 80 fokos víz segítségével, a port keverd el a vízben csomómentesen. Habosíts fel egy 2,5- 3 dl-es üvegpohárban elemes tejhabosítóval 1 dl hideg tejet (növényi tejek közül zab és rizstejjel a legfinomabb), tegyél bele 2-3 jégkockát, és öntsd rá a matcha teádat. Kész is a hideg, frissítő, egészséges matcha lattéd. Forró nyári napokon a legfinomabb „kávé helyettesítő”!

 

 

  1. Matcha tonik

Bátrabbak matcha koktélt is készíthetnek belőle, tonikkal, uborka szeletekkel és némi friss bazsalikommal. Ne riasszon el az összetevők sora, nagyon finom lesz!

Így készítsd el:

Készíts 2 adag teát a fentebb leírtak szerint. Egy limonádés kancsóba önts fél liter tonikot, jégkockákat ízlés szerint, néhány uborkaszeletet (én hosszában szoktam vékonyan szelni), néhány friss bazsalikom levelet. Ha minden kész, mehet rá a 2 adag (vagyis 2 dl) elkészített matcha tea. Keverd össze, és tálald üvegpoharakban.

Vigyázat: ha fordítva készíted, vagyis a tonikot öntöd a matcha teára, nagyon felhabzik, kifut. Így én a matcha teát a tonikba sorrendet szoktam javasolni.

Lepd  meg vele a barátaidat, vendégeidet, értékelni fogják!

 

Ha inkább közösen készítenéd el ezeket a frissítőket, vagy többet szeretnél a matcha teáról megtudni, jelentkezz az október 1-i Matcha workshopra:

https://kameliakert.hu/events/matcha-workshop-3/

 

Oszd meg facebookon a cikket