Őszi teák hűvös napokra

Eljött a bekuckózós, forró teázós, korán sötétedő idő.

Te mit szeretsz az őszben? A színes faleveleket? A hosszú, erdei sétákat, puha kabátban, kötött sapkában? A forró italos andalgásokat a kivilágított városban? Vagy az otthoni bekuckózós, teázós, könyvet olvasós vagy filmnézős, hosszú estéket?

Bármelyik legyen is a kedvenced, ideje elővenni az őszi, melengető, immunerősítő teákat.

Megmutatom, én milyen teákat szeretek legjobban ősszel.

 

OOLONG: ezek a félig fermentált teák számomra igazi őszi teáknak számítanak. Markánsabb, összetettebb, mint egy zöld tea, hiszen már néhány órán át fermentálódott, viszont mégis gyümölcsös, lágy, selymes, mint egy meleg, napsütéses őszi nap.

Nálam a Formosa oolong kapható, Tajvanról, amit feltétlenül kóstolj meg.

 

FEKETE TEÁK: ezek már testesebbek, összetettebbek, mint az oolongok, hideg, szeles időben abszolút ezeket a fekete teákat veszem elő. Idei kedvencem a Keemun, ami Kína legfinomabb fekete teája!

 

FŰSZERES FEKETE TEÁK: ha szürke, nedves, hideg az idő, hajlamos vagyok lehangolt, kissé depis lenni. Ezek a napok abszolút illatos, testet-lelket melengető teákért kiáltanak! Egyik ilyen varázs-teám az Earl Grey, finom, virágos -narancsos illata azonnal jobb kedvre derít.

Nagyon hideg  napokon, vagy ha megáztam, és félek, hogy meg fogok fázni, valami erősebbre, például chai-ra van szükségem! A chai fűszeres teát jelent, aminek az alapja fekete tea, és rengeteg illatos, antibakteriális, fertőtlenítő hatású, téli (és ajurvédikus) fűszer van benne, mint pl. a kardamom, fahéj, gyömbér, vagy a szegfűszeg.

Reggelire készíthetsz belőle chai lattét is, amikor meleg, habosított tejjel tálalod a teát. (a tökéletes chai latte recepthez kattints IDE)

 

 

GYÓGYNÖVÉNYEK: a gyógyteákat akkor veszem elő, ha már érzem, hogy kapar a torkom, fáradt vagyok, gyanús, hogy hamarosan beteg leszek, ha nem teszek valamit. Ilyenkor nagy segítség a Torokseprő teám, vagy a lapacho alapú, immunerősítő teakeverékem. De a Szieszta vagy Fűszerkert teám is jó ezeken a napokon, amikben a gyömbér, a hárs, a bodza, vagy épp a csipkebogyó és citromfű lesz a segítségünkre.

 

Neked melyik a kedvenced? Kóstold meg mindet, az itt ajánlott teákat mind megtalálod a Kamélia teaboltban.

   

 

Oszd meg facebookon a cikket