Masala chai – a kávézón túli verzió

Ittál már kávézóban chai lattét? Finom, krémes, melengető, igaz?

Jó hír, hogy ezt otthon is el tudod készíteni, és nem is olyan bonyolult!

De előbb ismerjük meg, mi is az a masala chai.

 

Ez egy Indiából származó fűszeres csoda, amit ma már a világ minden pontján ismernek és fogyasztanak, nem csak Indiában.

A „masala chai” kifejezés szanszkrit eredetű: a „masala” fűszerkeveréket jelent, míg a „chai” egyszerűen teát. Az ital Indiában gyökerezik, és több ezer éves hagyományokat hordoz magában. Eredetileg csak fűszereket, cukrot, tejet és vizet forraltak össze, és azt fogyasztották, ami tápláló, laktató volt.  Később a brit gyarmatosítók miatt került bele a fekete tea is, mert ők vezették be a teaszüneteket a munkaidőben, és ők fekete teát ittak. Így lett a masalából később masala chai.

Az elkészítési technikák régiónként és családonként változnak, így az eredeti recept meglehetősen rugalmas.

 

A modern chai a kávézókban

Ma a masala chai igazi reneszánszát éli világszerte, különösen a kávézókban. A trendek folyamatosan változnak: a klasszikus verziótól kezdve a chai lattékig, a zöld variáción át a kávéval ízesített dirty chai kreációkig szinte mindent megtalálhatunk. Ami azonban közös, az az, hogy a chai mindig egy kis egzotikus csavart ad a hétköznapoknak.

 

Sok kávézó friss fűszerekkel és minőségi teával dolgozik, hogy a lehető legautentikusabb ízélményt nyújtsa, legtöbb helyen azonban még mindig port használnak chai lattéhoz, ami tele van cukorral és aromával. Ettől sokkal jobb, ha otthon te magad készíted el valódi chai teakeverékből, így nem csak ízletesebb, de egészségesebb is lesz.

 

Hogyan készítheted el otthon a tökéletes masala chai-t?

Az alaprecept egyszerű, de számtalan módon személyre szabható. Indiában és Srí Lankán minden családnak megvan a saját receptje, és egy picit  mindenki máshogy készíti. Akárcsak nálunk a rakott krumplit!

Íme egy gyors útmutató, de érdemes variálni a fűszereket, kísérletezni és több verziót kipróbálni:

Az alapja: Használj jó minőségű, erős fekete teát, mint például Assam vagy Ceylon. Két csészéhez elegendő egy evőkanál szálas tea.

Fűszerkeverék (masala): A hagyományos fűszerek közé tartozik a gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, és fekete bors. Ezeket lehet kombinálni, vagy csak 2-3 kedvencet kiválasztani közülük. A fűszereket megpiríthatod serpenyőben, hogy intenzívebb ízélményt kapj, vagy mozsárban enyhén megtörheted. Ha nem szeretnél túl erős fűszerezést, egészben használd őket.

Tej és édesítés: A chai lényege a selymes textúra, amit teljes tejjel érhetsz el. Használhatsz alternatív növényi tejeket is, például mandula- vagy zabtejet. Édesítéshez klasszikusan cukrot vagy pálmacukrot használnak.

Elkészítés: Forralj fel vizet a fűszerekkel, add hozzá az egy evőkanál teát, majd öntsd bele a tejet, és forrald össze. Ízesítsd kedved szerint, áztasd 5-10 percig, majd szűrd le, és élvezd a friss chai-t.

 

Miért érdemes a chai workshopra jelentkezni?

Ha igazán mesterévé szeretnél válni a chai készítésének, a chai workshop tökéletes választás lehet. Itt lépésről lépésre sajátíthatod el a különböző technikákat, megtanulhatod, hogyan variáld a fűszereket és kóstolhatod meg a chai latte kreatív verzióit. Emellett egy ilyen esemény remek közösségi élmény, ahol más teakedvelőkkel is megoszthatod tapasztalataidat.

Készen állsz arra, hogy saját chai-mesterré válj? Jelentkezz a következő workshopunkra, ami november 24-én lesz, és fedezd fel a masala chai világát új szemszögből!

 

Várlak szeretettel itt: https://kameliakert.hu/events/chai-workshop-5/

x Mariann

Oszd meg facebookon a cikket